Jak vyčistit stříbro

Černání stříbra je proces, který je způsoben oxidací. Podílí se na něm několik sloučenin, z nichž nejdůležitější je sulfid stříbrný Ag2S. Vzniká působením vzdušného sirovodíku, kterého stačí i stopové množství. Reakci urychluje vlhké prostředí, takže řetízky, náramky nebo prstýnky zčernají při pocení rychleji. .V potu je standardně sice malé, ale pro zčernání stříbra významné množství sirovodíku. U různých osob a pravděpodobně i složením stravy kolísá, takže u někoho mohou skutečně stříbrné šperky zčernat dříve.

Dalšími sloučeninami, které na stříbře vyvolávají černou nebo černofialovou barvu, jsou chloridy a oxidy. Stříbro se vzdušným kyslíkem za normálních okolností nereaguje, ale oxid vzniká působením reaktivního O3. Zbarvení stříbra může teoreticky způsobit i chlorid stříbrný AgCl, jehož tmavnutí na světle se využívá ve fotografii. Tyto dvě poslední chemikálie jsou ale při černání stříbrných šperků méně významné.

Přinášíme Vám osvědčený tip, jak si stříbro můžete vyčistit sami doma pomocí dostupných prostředků. My máme tento způsob vyzkoušený a opravdu funguje, navíc je to velmi jednouché a časově nenáročné. Budete potřebovat nekovovou misku, alobal, ohřátou vodu  na cca 80 °C a jedlou sodu. Nekovovou misku vyložíme alobalem, naplníme vodou ohřátou na zhruba 80 °C a smícháme s kávovou lžičkou jedlé sody, pokud máme větší misku, přidáme polévkovou lžíci jedlé sody. Do roztoku vložíme zčernalý stříbrný šperk, který pravidelně obracíme. Po 1–3 minutách jej opět vyjmeme, opláchneme pod studenou vodou a do sucha vysušíme měkkým hadříkem. Pokud chceme vyčistit jen přívěsek na náramku z minerálů, uchopíme náramek do ruky a v roztoku pozvolna opatrně vymácháme pouze přívěsek. Během lázně proběhne chemická reakce, která v několika chvilkách zkorodovanou vrstvu odstraní.